Kebap için ilk önce kuru soğan, domates ve biber doğranarak sarımsakla bir kaba konuyor. Tercihe göre kuzu ve dana etiyle birleşen sebzelere baharatları da konduktan sonra güzelce harmanlanıyor.
Suyu boşaltıldıktan sonra kabın ortasına konulan testilere, malzemeler yerleştiriliyor. Özellikle kuzu ve Bozok Yaylasında kekikle beslenen hayvanların etleri tercih ediliyor.
Kuyruk yağı ve defne yaprağı ilave edildikten sonra testinin ağzı hamurla kapatılarak pişirilmeye hazır hale getiriliyor.
Daha sonra meşe kömürüyle yakılan ateşte 2-2,5 saat arasında kalan testi, kırılmak için müşteriye götürülüyor. Lokantdaki çalışanlar tarafından testi kebabının hikayesi anlatıldıktan sonra müşteriden dilek tutulması isteniyor. Dileğini tutan müşteriler, çekiçle testiyi kırıyor. Eğer testi kebabını kıran kişi devlet büyüğü ise Yozgat için vaatte bulunması da isteniyor.
Kent girişinde 5 metre uzunluğunda 2 metre genişliğinde olan ve aynı anda 80 porsiyonluk testi kebabı pişirilebilen Türkiye’nin en büyük testisi de kente gelenlerin ilgisini çekiyor.
Yozgat’ta 1951 yılından itibaren testi kebabı satan lokantayı işleten Zafer Özışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, testi kebabının Yozgat tarihiyle özdeş olduğunu söyledi.
Topraktan yapılan testinin içine Bozok Yaylası’nda kekik otlarını yiyerek yetiştirilen hayvanların etlerini doldurduklarını aktaran Özışık, “Testiyi Nevşehir yapıyor, Yozgat’ın dağlarında kekik yiyerek beslenen hayvanların etiyle birleşiyor. Ortaya da testi kebabı çıkıyor. Türkiye’nin en büyük testisinin içerisinde meşe kömüründe pişirerek insanların damak tadına sunuyoruz. Herkesi bu testi kebabını tatmayı bekliyoruz.” diye konuştu.
Testi kebabının Yozgat’ın tescilli markası olduğuna değinen Özışık, “Nasıl Adana Kebabı Adana’ya tescilliyse testi kebabı da Yozgat’ın öz malıdır. Dünyanın dört bir yanından testi kebabı tatmak için gelenler var.” dedi.
Aşçı Satılmış Tufan ise testi kebabında daha çok kuzu eti tercih ettiklerini dile getirdi.
Bir önceki yazımız olan Ayasofya'da Saray Aşuresi dağıtıldı başlıklı makalemizde Aşuresi, Ayasofya'da ve Ayasofya'da Saray Aşuresi dağıtıldı hakkında bilgiler verilmektedir.
Ekleyen : C_i_N - Tarih: 10 Ekim 2016 - 00:15 - Okunma Sayısı : 955 Kez Görüntülendi.BENZER İÇERİKLER
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimizDİĞER YORUMLAR
Yorumlarınızı PaylaşabilirsinizKATEGORİLER
Site içi KategorilerimizTOP 10
En çok okunan içeriklerPOPÜLER İÇERİKLER
en çok yorumlanan, en popüler olanlar.